2008-10-24

Höstkräftor

En blåsig och lite ruggug höstkväll letade jag mig in på Ica för att hitta mat för dagen.
Där inne i frysdisken hittade jag till slut mitt byte: ett paket kräftor.

Enligt paketet ska man helst låta dem tina 24h i kylskåpet.
(Tror inte det...)

Kräftorna hamnade i ett varmvatten i diskhop. (Det är bra att krätor levererar i en vattentät plastförpackning.)

Jag hade en idé om att aioli skulle vara bra till.

Så i mixern hamnade en liten gullök, två vitlöksklyftor, lite ättika/vinäger. Starta mixern. Två hela ägg. Starta mixern.
Lite inspirerad 
Häll i olja, i en smal stråle medans mixern blandar. Två deciliter kanske?

Ungefär nu är ett bra tillfälle att börja undra över varför blandningen verkar så rinnig.
Kom ihåg nu att en klassisk aioli/majonäs ska ha ägg-gulor, inte hela ägg...

Min räddningsaktion var att hälla ner hela blandningen i en kastrul, vispa medans det värms upp tills att börjar bli lite fastare.

Sen är det bara att äta. (Vilket, men tanke på att det är kräftor, tar ett tag.)


Trevlig helg
/L

2008-10-15

Koka pastan färdigt i såsen

Nu har jag lyckats få en ordentlig hög av saker att skriva om, som jag ännu inte hunnit med.
Jag har en matlagningskurs, ett lyckats bröd, en kultinarisk jobb-resa till Köpenhamn som jag inte hunnit skriva om.
Så jag börjar med det senaste.

Idag kom jag hem trött och hungrig. Dags för snabbmat.
Det fanns ett packet tortillini i kylen.
Börja koka upp vatten.

Gör en liten snabb sås:
Ta en liten purjolök, strimla och fräs.
Koka ihop med lite grädde och mjölk.

När tortillinin kokat klart, ös över tortillinin (med din finaste hålsled) ner i såsen.


Låt koka ytterligare en minut eller två.


Ät!

/L

2008-10-03

Svamp och paprika pastasås

Jag var nere i butiken och letade efter en köttbit att steka till middag.

Jag hade egentligen tänkt göra en ganska traditionell svampsås. Lite torkad svamp blandat med några stekta championer. Väl nere i affären hittade jag en ganska liten, fin paprika.

Kan man blanda smaken från svamp med paprika?

Hacka lök och fräs lite.

Skiva några championer och låt dem steka.

Häll på kryddor. Salt, timljan och piri-piri, helst vackert arragnerat. (Som syner har jag ännu inte helt lärt mig vara mästare på makro-läget på kameran.)

Och nu borde championerna börja bli stekta...

Ta paprikan, skär ner i strimlor.
Den ska få fräsa, nästan stekas, med svampen.

 
 När papriken börjat bli färdig,i med lite grädde och låt det koka ihop.
Och gick smakerna ihop?
Nja, paprikan (med lite hjälp bakom kulisserna från piri-pirin) var den stora smaken. Svampen var mest där som viktiga biroller till huvudrollsinnehavaren Paprika.
/L

2008-10-02

Stekt ris med snake beans och grönkål

Jag hade ris som blev över kvar i kylen. Också känt som råvara för stekt ris.

Jag körde på. Fräsa lite lök. I med lite mer olja, en matsked gröncurry-pasta och riset.
Efter en stunds mera fräsande, i med bönorna (i 8-10 cm bitar). Skär grönkålsbladen och i med dem.
Efter ytterligare knappa 10 min i pannan såg det ut såhär:


Den stora lärdomen är: grönkål behöver tid att koka. Kanske om jag hade fräst grönkålen en stund vid sidan. Som de var nu, var det lite extra fiberrika...

/L